2010 Yılını geride bırakacağımız şu günlerde yıl içerisinde yaşanan kesintiler ve bu kesintilere bağlı yaşanan zararlar ve kayıplar hakkında aşağıda bir derleme bulabilirsiniz.
25 Mart – Wikipedia: Çevrimiçi ansiklopedi hizmeti sunan Wikipedia’nın Avrupa’da bulunan verimerkezinde yaşanan soğutma sıkıntısı nedeniyle aşırı ısınmadan dolayı sunucuları kapandı. Kesinti sadece Avrupa kıtasından siteye erişmeye çalışan kullanıcıları etkiledi.
11 Mayıs – Amazon EC2: Amazon’un sunduğu cloud computing servisi bir aracın verimerkezine çarpmasıyla kesintiye uğradı. Çarpan araç verimerkezinin jenaratörlerinden bir kısmını devre dışı bıraktı. Kesinti yaklaşık bir saat içerisinde çözüldü. Bu kesinti ile Amazon EC2 aynı hafta içerisinde 4. defa kesinti yaşamış oldu.
11 Haziran – WordPress.com: Bedava blog hosting servisi sunan WordPress.com veritabanındaki “options” tablosunda yapılan bir değişiklik sonucu 10 milyon blog hesabını birden yaklaşık bir saat süre boyunca erişilemez duruma getirdi.
16 Haziran – Twitter: Dünya Kupası boyunca maçlar hakkında yapılan twitler nedeniyle Twitter yüklenmeye dayanamadı ve gün içerisinde sıklıkla kesinti yaşadı. Olaydan bir ay sonra Twitter kendi verimerkezlerini kuracakları konusunda duyuru yaptı.
13 Eylül – Chase.com: Chase.com web sitesi üçüncü parti bir veritabanı yazılımının log-in erişimini probleme sokması nedeniyle kulalnılamaz hale geldi. Yaşanan 3 günlük problem nedeniye online fatura işlemleri yapılamadı ve 132 milyon dolarlık zarara sebep oldu.
23 Eylül – Facebook: İki saatten uzun bir süre kesinti yaşayan Facebook 4 yıllık süreç içerisinde ilk defa bu kadar süre erişilemez hale geldi. Veritabanında yapılan bir konfigurasyon sonucu sonsuz döngüye girmesi sonucu yaşanan kesinti ancak tüm veritabanı cluster yapısını kapatmak suretiyle çözülebildi.
29 Ekim – PayPal: Network donanımında yaşanan bir problem PayPal’ın sunduğu para transfer işlemlerinde sıkıntıya yol açtı. Milyonlarca ticari kullanıcı kesintiden etkilendi ve Paypal yaşanan 90 dakikalık kesintiyi trafiği farklı bir verimerkezine yönlendirme yaparak çözdü.
5 Aralık – Tumblr: Kullanıcılarına microblogging servisi sunan Tumblr veritabanı cluster yapısının kesintisi ve ardından ortaya çıkan ağ problemleri nedeniyle yaklalış 24 saat erişilemez hale geldi. Bunun yanında yaşanan hizmet dışı bırakmaya yönelik (denial of service) saldırılar üzerine Tumblr yeni bir verimerkezi ile aylık 500 milyon sayfa gösterimini yapacak bir yapı ile güçlendirildi.
Bir yanıt yazın